"Vízhomlokzat" - World Expo 2012

D3SIGN

Az MVRDV iroda 2012-es világkiállításra tervezett pavilonját mutatjuk be, ahol az expo témája az élő óceán és partvidéke.

Ezzel az ötlettel állt elő a világhírű iroda, amelyben ténylegesen egy "adag" vizet emel ki az ócánokból és építkezik belőle. A cím nem vicc, itt tényleg víz alkotja az épület homlokzatait, természetesen üveg közé szorítva. Az így létrejövő medencék, mint építőelemek egyúttal bemutatják az óceánok különböző életvilágát, ezáltal máris a sós vizek múzeumaként üzemel a pavilon.

Mindezen túl a medencéket úgy alakítják ki, hogy egy világtérképet alkossanak. Az adott tájakhoz megfelelő életvilággal feltöltött medencéket rendelnek, és azokat az épület mefelelő részein helyezik el, pl: a sarkvidéki tengerek fent és lent kapnak helyet, a mediterrán tengerek pedig az épület középső tengelye körül.

Ökológiailag, energetikailag is átgondolt az épület, hiszen a medencékbe folyamatosan friss tengervizet juttatnak, így hűti a homlokzatokat és egyben szimulálja az óceánok bolygónkra gyakorolt hatását is.

A medencék megvilágításával tovább fokozzák a különleges élményt. Az egyes medencék önálló megvilágítással rendelkeznek, amely az óceánok sokszínűségét mutatja.

Az épület rendeltetése elég egyedi, de struktúrájában gondoltak az expo utáni életére, hiszen tovább tud majd működni múzeumként, könyvtárként, de még akár városházaként is.

A látványtervek nagyon hatásosak és hangulatosak, bár természetesen nem támasztják alá az épület életképességét.

hozzászólás Címkék: expo építészet 2012 óceán pavilon mvrdv

A bejegyzés trackback címe:

https://d3sign.blog.hu/api/trackback/id/tr311768488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

 

süti beállítások módosítása