Erdő rejtekén

D3SIGN


Egyszervolt, holnemvolt .... akár így is kezdhetnénk történetünket, mely egy űrlényről szól a kerek erdő közepén.


Talán nem ilyen vészes a helyzet, mert ez az űrlény a földi létre született és kiválóan alkalmazkodik a környezeti adottságaihoz. Az argentín Mar Azul erdőbe lépünk, BAK Arquitectos által tervezett családi házba.

Elgondolkodtató e ház formavilága és anyaghasználata, amely cseppet sem finomul az őt körülölelő természethez, de nem is ez a célja.

Tipikusan az az eset áll fenn, amikor nem lehet barokk belvárosba "újbarokk" épületet tervezni. Nincs olyan már hogy barokk! A mai anyagok, technikák, gépészeti, épületszerkezeti, gazdaságossági (és további) előírások nem engedik meg ezek megépülését és akkor még az esztétikai "élményekről" nem is beszéltem. Fel kell vállalni a modern kor vívmányait, anyagait, eszközeit! Kényszeresen azonosulni nem lehet, MASZATOLNI PEDIG VÉGKÉPP NEM!! Ide sem egy erdei faházikót építettek ...


Sajnos korunk magyar építészetében is előfordul az előző mondatokban kifejtett cselekmény. Ebben a remek példában viszont nem. Ugyan nem magyarországon, hanem Argentínában járunk, de ez nem jelenthet kifogást.


Az épület funkcionálisan is gyönyörűen alkalmazkodik, és modern technikájával mégiscsak belesimul a természetbe. Sokan mondhatják, hogy olyan, mint egy katonai bunker (valószínűleg a kifogástalanul kivitelezett látszóbeton felületei miatt), vagy a Star Wars erdei lövöldözős jelenetéből egy lezuhant űrhajó, de ez már szubjektív dolog.


Szerintünk megnyerő az épület, építészetileg és belsőépítészetileg is. A belső kialakítás és bútorok átveszik a magas minőségű látszóbeton anyagot, ezzel egy hangulatos barlangérzetet keltenek a józanész határain bellül.


Itt sincs mit tovább mondani, az épület mindent elárul.

hozzászólás Címkék: spanyol ház beton modern erdő építészet családi argentín

A bejegyzés trackback címe:

https://d3sign.blog.hu/api/trackback/id/tr171722359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

 

süti beállítások módosítása