Amerikai (monu)mentalitás

D3SIGN

 

A hosszas szünet után igyekszünk behozni magunkat. További példákkal szolgálunk a világból, amelyekből mindannyian tudást, látásmódot, ízlést meríthetünk, akárcsak az amerikai Tampa "Museum of Art"-jának látogatói.

A történelem során a múzeumok is hatalmas utat jártak be. Kiindulva az ókori templomok nyilvánosság elől elzárt tereiből, a publikussá válás során ugyan az a fő emberi jellemző építette ezeket az épületeket: a tudásvágy.

Hála ennek a remek tulajdonságunknak ma éppúgy folytatódik a múzeumok építése, és ezzel a mai amerikai példával megtekinthetjük hol is tartunk most.

Mielőtt a belső struktúrát vizsgálnánk, tekintetünk a tömegre és annak felületeire, a homlokzatokra vetül. Ezek önállóan is egy-egy gyönyörűen megkomponált "festményt" alkotnak, de kooperációjukból is remek "szobor és térkompozíció" születik.

A hatalmas összefüggő tömeggel az építészek egy művészeti konténert, egy semleges terekkel és felületekkel rendelkező ékszerdobozt kívántak alkotni, ami a benne elhelyezett kiállítási tárgyak alá rendeli magát.

A földszint üvegburkolatot kapott, amely oldja a súlyos hatást, hiszen a hatalmas kubust ezáltal a föld és az ég közt lebegteti.

A semlegesség és a funkcionalitás tükröződik az épület belső terein is, ahol ugyanazt a perforált fémburkolatot alkalmazták a homogenitás jegyében, mint a külső felületeken.

Meggyőző az épület és a szándék, amely szerint a művészetet befogadó épület semlegességével kerül sziombiózisba az általa bemutatott tárgyakkal.

Építészet: Stanley Saitowitz, John Winder, Neil Kaye, Markus Bischoff

Forrás: Archdaily.com

 

 

2 hozzászólás Címkék: amerika modern múzeum építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://d3sign.blog.hu/api/trackback/id/tr751833448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néha az építészfórum linkjéről idenézek, és egy (másfél) gondolat fészkelte a fejembe magát:
- SZERINTEM a blogoszférában lehet és érdemes anyagokat átvenni mástól, de ILLIK megnevezni a forrást. Ha nem tévedek, a legutóbbi épületek nagy része (ha nem az összes) az Archdaily honlapról származik, SZERINTEM ezt mint forrást minden esetben illene feltüntetni, már csak azért is, emrt ott sokkal bővebb leírást és ugyancsak bővebb, nagyobb, és ezért jobb minőségű képanyagot is talál az érdeklődő.
- SZERINTEM azért sem értena a forrást megjelölni, mert az ismertetőszövegek jórészt az Archdaily ismertetőinek rövid fordításai-összefoglalásai, mint ilyeneket ugyankkor itt-ott a pontosság területén illetheti egypár kritika. Érdemes lenne dönteni: a honlap egy sajtószemle vagy saját épületismertetők sora-e. Mindkettő nagyon klassz, de mindkettőhöz elengedhetetlen volna a forrásmegjelölés.

Az én kérdésem és javaslatom, hogy nem volna-e érdemesebb SAJÁT véleményekkel, dilemmákkal ismertetni épületeket, amihez további adalékként lehetne persze megadva az eredeti anyag forrása? UGYANEZ (jobban és bővebben) úgyis fent van az Archdaily-n, akkor már izgalmasabb lenne valamit hozzátenni, vagy máshonnan nézni.
Nem?...
Kedves mB!

Köszönjük a véleményt és a javaslatot! Valóban meg kell(ene) jelölni a forrást, ha már átveszünk anyagot. Ezúton is javítjuk a hibát. Az első pár cikkünkben igyekeztünk ezt betartani, de aztán elmaradozott az utóbbi időszakban.

Tényleg szívesen fogadjuk az ilyen jellegű hozzászólásokat, hiszen ezekől mi is sokat tanulunk. Azért is, mert kezdő blog-osok vagyunk, de azért is, mert az olvasóinknak készül az oldalunk és célunk, hogy kedvelté váljon a célközönségünk számára.

Mégegyszer köszönjük a kommentet és megfogadjuk a javaslatot is!

 

 

süti beállítások módosítása